Publiczna
Szkoła Podstawowa nr 5
im. Jana Matejki
w Bochni

ul.Kazimierza Wielkiego 71
32–700 Bochnia
tel./fax (014) 6122391
e-mail: bochnia@ps5.pl
Rok powstania - 1962
 :. Strona główna 
 > Aktualności: 
 >> bieżące 
 >> wydarzenia 
 >> o nas w prasie 
 >> kalendarz 
 > Uczniowie: 
 >> w Samorządzie 
 >> piszą 
 >> na wycieczkach 
 >> w konkursach 
 > Zainteresowania: 
 >> kółka 
 >> kluby 
 > Sport w szkole 
 > Historia szkoły 
 > O Bochni 
 > Hymn szkoły 
 > Położenie szkoły 
 > Oferta 
 > Jan Matejko 
 > Galeria 
 > Archiwum 
 :.  Wstęp |  :.  Główne założenia innowacji |  :.  Cele |  :.  Opis innowacji |  :.  Korzyści z innowacji |  :.  Opis działań |
 :.  Ewaluacja |  :.  Uwagi |  :.  Bibliografia |  :.  Wybrane ćwiczenia |
 :.  Zakończenie innowacji |  :.  Wśród tańczących liści |
 :.  Morze, nasze morze |  :.  Jedziemy nad morze |  :.  Uczymy się recytować |  :.  Ciasteczkowy maraton |  :.  Dbamy o zdrowie |
 :.  Integracja pokoleń |  :.  Ruch to zdrowie |  :.  Chwalimy się swoim talentem |  :.  Bezpiecznie z Michałem Bębenkiem |
 :.  Muzyka w nas gra |  :.  W klubie „Bezpiecznego Puchatka” |  :.  Piękne, brzydkie kaczątko |  :.  Zimowe zabawy z kinezjologią |
 :.  Bocheński rzeźbiarz |  :.  Klasowa wigilia |  :.  Pomalujmy świat |  :.  Leśne opowieści |  :.  Leniwe ósemki |
 :.  Kinezjologiczne rymy |  :.  Z wizytą u pór roku |  :.  „Staruszek Czas i ptaki” |  :.  Robimy sałatki |  :.  Spacerem po lesie |
 Archiwalne: Pierwsze uczniowskie dowiadczenia drogą do wiedzy |

Ciasteczkowy maraton
czyli jak trzecioklasiści przygotowywali świąteczne wypieki.

Zapach igliwia, błyszcząca choinka, ogień buszujący w kominku to znak, że rozpoczął się już okres świątecznych przygotowań. Czas, w którym przypominamy sobie o bożonarodze-niowych tradycjach, uroczystym nastroju, atmosferze podekscytowania, a naszym wspom-nieniom towarzyszą smaki i zapachy wigilijnych potraw, na które czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Nieodłącznie ze świętami Bożego Narodzenia kojarzy się nam zapach korzennych pierników na prawdziwym miodzie.

Uczniowie klasy 3a wraz z wychowawczynią Bożeną Górną–Setlak zostali zaproszeni do domu rodzinnego swojego kolegi Kacpra Szczudło i bardzo chętnie z tego zaproszenia skorzystali. Mama Kacpra — pani Anna Szczudło z zawodu czeladnik ciastkarz postanowiła podzielić się z nami swoimi kulinarnymi tajemnicami. Najpierw opowiedziała nam o swojej pracy, wyjaśniła różnicę między cukiernikiem a ciastkarzem, zaznajomiła z podstawowymi urządzeniami i narzędziami, które wykorzystuje się w pracy, przypomniała o zasadach bezpiecznego korzystania z tych urządzeń no i oczywiście o higienie w czasie pracy. Zaznajomiła nas z przepisami na pyszne ciasteczka, które mieliśmy okazję samodzielnie przygotować i upiec. Były to popularne kulki zwane „ziemniaczkami”, drożdżowe rogaliki z marmoladą a także przepyszne świąteczne pierniki.

Zostaliśmy podzieleni na cztery grupy. Każda z grup siedziała przy swoim stoliku. Pani Ania dochodziła do każdej grupy, cierpliwie pokazywała, objaśniała, donosiła odpowiednie produkty, służyła radą i pomocą każdemu z nas. Oczywiście swoją pracę rozpoczęliśmy od ubrania fartuszków i dokładnego umycia rąk.

Z wielką radością przystąpiliśmy do pracy wykonując przy tym różne potrzebne w kuchni czynności na przykład zarabialiśmy ciasto, łączyliśmy składniki, miksowaliśmy itp. Wpadliśmy w wir ciasteczkowego maratonu. W całym domu zapachniało świętami. Tego zapachu nie da się zapomnieć. Nie mogliśmy się doczekać kiedy spróbujemy to co upiekliśmy. W końcu się doczekaliśmy. Ciasteczka były przepyszne!

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy pani Annie Szczudło, za wielkie serce, gościnność, wyrozumiałość i za podzielenie się z nami swoją kulinarną wiedzą.
(bg–s)

>> Wstecz  | >> Dalej   | Strona Główna | Kontakt |